Radio Valo

IHMISIÄ MEKIN OLEMME

Osallistuin Me Itse ry:n vuosikokoukseen 18. – 19.3.2017 Tampereella. Liityin yhdistykseen 2013. Minulle se tarkoittaa vaikuttamista ja omien asioiden ajamista.

Teimme vuosikokouksessa julkilausuman sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta, jonka voi lukea täältä. Nyt kun on kunnallisvaalit, haluan että meidän ääni kuuluu. Siksi halusin kirjoittaa vielä julkilausuman asioista lisää.

Minun mielestä kehitysvammaisten palvelut pitää järjestää niin, että häntä kuunnellaan päätöstä tehdessä ja että hän saisi valita missä asuu ja missä käy töissä. Ettei häntä heiteltäisi paikasta toiseen. Niin monessa asiassa kunta kävelee vammaisen yli. Minulle kävi niin, että kun luulin muuttavani elokuussa, minulle vain ilmoitettiin että muutan heinäkuussa. Asiaa ei minulle sen kummemmin selostettu.

Vammaisten tekemä työ on yhtä arvokasta kuin muidenkin ja heidän pitää päästä palkkatyöhön. Vammaisia koulutetaan ammatteihin ja he päätyvät toimintakeskuksiin tai työharjoitteluun. Toivoisin, että vammaiset pääsisivät palkkatyöhön alalle, johon ovat kouluttautuneet. Töitä pitäisi aktiivisesti hakea. Minulla on yksi kaveri, joka on palkkatöissä päiväkodissa. Hänellä menee siellä ihan hyvin.

Kuulin sellaisen esimerkin, että joku ei ollut hyllyttänyt oikein, niin hän oli lentänyt ulos työpaikasta. Työpaikoilla jos tekee jonkun virheen, siitä ei pitäisi tehdä johtopäätöstä, ettei vammainenkin voisi oppia hyväksi työntekijäksi. Pitäisi saada valita se työpaikka, ettei työnnetä väkisin sellaiseen paikkaan, jossa ei viihdy. Meidän kuuluu saada kunnon palkka. Vitosen työosuusraha päivässä ei riitä elämiseen.

Vammaisten paikka ei ole laitoksessa. Asuinyhteisöiden koko olisi pidettävä pienenä. Niiden, jotka kykenevät siihen, pitäisi saada asua itsenäisesti. Vammaisen pitäisi saada valita harrastuksensa itse. Niille, jotka eivät pysty käyttämään julkista liikennettä, pitäisi lisätä taksimatkojen määrää, jotta pääsisi liikkumaan enemmän. Toisaalta mietityttää, miksi vammaiset käyttävät niin vähän julkista liikennettä?

Kunta vetoaa siihen, että rahaa ei ole. Vammaiset eivät ole kuitenkaan kauppatavaraa. Me Itse ajaa juuri näitä asioita, vammaisten oikeuksia ja etuja. Eriarvoisuutta vastaan pitää taistella, että kaikkia ihmisiä kohdellaan hyvin. Että ei pudoteta porukasta, vain sen takia että on vammainen. Haluan vastedeskin taistella vammaisten oikeuksien puolesta. Ihmisiä mekin olemme.

Juha Vainio

Rinnekodin Me Itse ryhmä